Benskörhet & Hårmineralanalys

Osteoporos eller benskörhet är den mest kända sjukdom som kopplas ihop med mineralet kalcium och har blivit en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Risken för att en kvinna ska få en fraktur beroende på osteoporos under sin livstid är i dag 50%. Hos män är siffran 25%. Tillståndet karaktäriseras av en förlust av både kalcium och fosfor från skelettet, vilket gör det mer poröst och skört.

I detta försvagade tillstånd är benen mycket mer mottagliga för frakturer. En fråga som många människor ofta ställer är, ”Nu när jag blir äldre ska jag då ta extra tillskott av kalcium och D-vitamin för att förhindra osteoporos, eller benskörhet som det även kallas?”. Det rätta svaret är ”Bara om din individuella metabolism kräver det”. Faktum är att kalciumbrist kopplas ihop med osteoporos, men osteoporos kan orsakas av många andra saker utöver kalciumbrist. För mycket kalcium såväl som för lite kalcium kan göra benen sköra. En studie gjord på Mayo-kliniken fann att extra kalciumtillskott tredubblade risken för icke-spinala frakturer hos vissa kvinnor som redan led av osteoporos och benskörhet. Det extra kalciumintaget ökade visserligen densiteten i benet, men benets ”bark” blev tunnare och därmed också mer skör än normalt. Vissa samhällen konsumerar väldigt lite av kalciumrika produkter som mejerivaror och drabbas ändå inte av osteoporos.

Hårmineralanalys och osteoporostyper

Eftersom osteoporos kan orsakas av både för mycket och för lite kalcium, kan en hårmineralanalys vara till hjälp för att hitta en lösning till problemet. Analysen kan identifiera om en individ har Typ 1 eller Typ 2 osteoporos och hur balansen mellan kalcium och andra mineraler ser ut.

Typ 1 Osteoporos (hög metabolism):

Kännetecknas av en förtunning av benets yttre lager, ofta orsakad av överaktiv sköldkörtel och binjurar. Hårmineralanalysen kan visa en obalans mellan kalcium, magnesium och fosfor, samt brister i vitamin D och andra kofaktorer som påverkar benbildningen.

Typ 2 Osteoporos (långsam metabolism):

Orsakas av överaktivitet i bisköldkörtlarna, vilket leder till kalciumlagring i mjukvävnad i stället för i skelettet. Detta kan synas i hårmineralanalysen genom höga kalciumvärden och brist på fosfor och andra näringsämnen som behövs för benbildning.

En hårmineralanalys kan därför ge en detaljerad bild av kroppens mineralstatus och identifiera vilken strategi som krävs för att stötta skelettet optimalt. Genom att adressera de underliggande näringsobalanserna kan man arbeta med att förstärka benmassan på ett individuellt anpassat sätt.